Yleinen

Metro-Punkkussa harjoitteltiin vedestä pelastamista ja sirkkakalakukkon leipomista

Espoon Partiotuki ry:n partiotaitokilpailu Metro-Punkku keräsi noin 600 osallistujaa  Pohjois-Espooseen 15.– 16.9. Vapaaehtoisten partiolaisten voimin järjestetty kilpailu tarjosi osallistujille tehtävärasteja laidasta laitaan. Kisaajat pääsivät muun muassa harjoittelemaan vedestä pelastamista, leipomaan sirkkakalakukkoa nuotiolla ja yösuunnistamaan.

Espoon Punanen on Espoon Partiotuki ry:n vuosittainen kilpailu, johon pääsevät osallistumaan kaikki yli 12-vuotiaat partiolaiset. Tänä vuonna nimeksi valikoitui Metro-Punkku, ja tehtävien teemat liittyivät  länsimetroon sekä urbaaniin kaupunkiympäristöön. Lähtötehtävä olikin Otaniemessä,  josta kisaajat matkustivat länsimetrolla Helsingin keskustaan, ja sieltä  junalla kisapaikalle. Kilpailu päättyi sunnuntaina Kalajärvelle.

Partiotaitokilpailut ovat perinteisesti erähenkisiä, vaellustyyppisiä tapahtumia, joissa osallistujat kulkevat tehtävärastilta toiselle metsässä. ”Tänä vuonna kisan alkuosa päätettiin kuitenkin  järjestää urbaanissa ympäristössä, jotta ohikulkijat näkisivät,  mitä partio käytännössä on. Metsäelementistä ei kuitenkaan haluttu luopua kokonaan, sillä luonnossa toimiminen on osa partiomenetelmää”, kertoo Metro-Punkun viestintäpäällikkö Henri Sertti.

Osallistujat pitivät Otaniemeä helppona aloituspaikkana. Lotta Elosen, 17,  mielestä oli hyvä, että paikka oli lähellä ja tuttu. Otaniemessä ei myöskään ollut lauantaiaamuna niin paljon muita ihmisiä, että se olisi häirinnyt kilpailijoita. Lähtötehtävän jälkeen kilpailijoilla oli sprinttityylinen kaupunkisuunnistus alueella.

Myös  19-vuotiaan Joonatan Seppäsen mielestä Otaniemeen oli helppo päästä ja hän kehui muutenkin metroaspektia:  ”Edes Otaniemessä samaan aikaan järjestetty rantamaraton ei haitannut.” Myös 14-vuotiaan kilpailijan Hanna Brandersin mielestä oli kivaa käyttää julkisia kulkuvälineitä.

Tekniikka on mukana partiolaisten tapahtumissa

Partiotaitokilpailu Metro-Punkku seurasi kilpailijoiden liikkeitä reaaliajassa SCOMS (Scout Monitoring System) -järjestelmällä.

”Järjestelmässä yhdistyy vartioiden paikan ja rastileimausten esittäminen yhdessä palvelussa. Rastileimaukset toteutetaan matkakorteilla ja Android-sovelluksella, ja paikkatieto kerätään radiopaikannusjärjestelmällä”, kerrotaan palvelun nettisivuilla.

SCOMSia käytettiin kilpailun järjestäjien apukeinona. Sen antaman datan perusteella voitiin ennakoida tehtävärastien ruuhkautumista ja lähettää tarvittaessa  paikalle lisää resursseja.

Kotijoukotkin pystyivät seuraamaan vartioiden liikkumista reaaliajassa. Järjestelmästä olisi myös ollut apua, mikäli vartioita olisi eksynyt kilpailun aikana.

Katso Metro-Punkun tulokset ja kuvat