2020EPTblogi

Toukokuu – Järeä

Moikka Annika täällä! Kirjoittelen tielle hieman minun kokemuksistani tämän ensimmäisen ja erikoisen puolenvuoden ajalta EPT:n hallituksessaAloitetaan sillä, että kerron hieman itsestäni ja siitä miksi päätin hakea EPT:n hallitukseen.  

Minun koti lippukunta on Kara-Karhut ja me toimimme Järeän alueella. Ennen EPT:n hallitukseen lähtemistä olin toiminut Kar-Kassa hallituksen jäsenenä ja vuoden ohjelmajohtajana johtokolmikossa. Jo pidemmän aikaa olin miettinyt, että olisi kiva päästä haastamaan itseään uudella pestillä. Kun minuun otettiin yhteyttä liittyen hallitus pestiin mietin, että tämä oli juuri se mitä olin hakenut! Toki ymmärsin sen, että edessä on suuret saappaat ja paljon vastuuta. Kuitenkin koin, että tämä on hyvä seuraava askel eteenpäin partiossa. Ensimmäisen puolenvuoden aikana olen huomannut, että pienemmässä hallituksessa toimiminen on luonut erinomaisen pohjan tulevalle. 

Olin todella innoissani hallitus pestistä kun minut siihen syyskokouksessa nimettiin. Pääsisin kokemaan Väiski vuodenkin! Eihän tämä ensimmäinen puolivuotta ole mennyt ihan suunnitellusti, mutta onneksi siitä on saanut kaiken irti mitä vaan voi. Onneksi pääsin jo alku vuodesta järjestelemään Lumivestoskisaa niin sain vähän makua siitä tapahtumasta vastuussa oleminen onAluksi kuitenkin hieman jännitin, että millainen hallitus porukka tulee kasaan, mutta aivan turhaan. Kaikki hallituslaiset ovat todella mukavia ja ilmapiiri on kannustava. Luotamme siihen, että jokainen hoitaa itselleen nimetty tehtävät niin saadaan asioita eteenpäin. Neuvojen kysymistä ei tarvitse millään tavalla miettiä sen kun kysyy. Voin kyllä jo tämän ensimmäisen puolenvuoden perusteella suositella kaikille EPT:n hallituksen pestiä jossain vaiheessa partio uraansa! 

Seuraavaksi kerron hieman enemmän Järeästä ja meidän toiminta malleista. 

Järeä 

JärviEspoon Eräpartiolaiset eli Järeä on yksi EPT:n lippikuntayhtymistä, joka on perustettu 1989. Järeään kuuluu kuusi lippukuntaa Pitkäjärven Vaeltajat, Kara-Karhut, Viherlaakson Peurat, Kilon Kipinät ja Kauniaisista poikalippukunta Toimen Pojat sekä tyttölippukunta OravanmarjatJäreään kuuluu yhteensä lähes 800 partiolaista. 

Järeässä lippukunnat tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään. Jokaisesta lippukunnasta valitaan edustajat korkeimpaan neuvostoon ja eräneuvostoonjotka kokoontuvat noin 9 kertaa vuodessa. Korkein neuvosto ja eräneuvosto kokoustavat lähes aina samaan aikaan. Kokouksissa mietitään yhdessä tulevia tapahtumia ja käydään jokaisen lippukunnan kuulumiset läpiJos jollain lippukunnalla ilmenee ongelmia pyritään niissä auttamaan mahdollisuuksien mukaan, jopa johtaja pulan sattuessa on toisesta lippukunnasta löydetty siihen apuja.  

Järeässä ei kaikissa ikäluokissa suoriteta suoraan SP:n suoritusohjelmaa. Järeällä on oma suorituskirja jota kutsumme “VJ:n kässäriksi”, jonka on laatinut koulutustoimikunta. Koulutustoimikunta vastaa myös vartionjohtaja kurssien sisällöstä ja järjestämisestä. Jokainen järeäläinen johtaja käy johtajauransa alussa VJ-kurssin, jossa he pääsevät oppimaan ensimmäisiä asioita johtamisesta. Kurssin lopuksi jokainen kurssilainen saa oman VJ:n kässärin, jota on helppo käyttää tukena vartion johtamisessaSuorituskirja sisältää tietoa jokaisesta luokka suorituksesta ja vinkkejä kokousten pitämiseen.  

Järeässä on III-, II- ja I-luokan riihitykset, joissa testataan vartiolaisten osaamista perinteisissä partiotaidoissa. Riihitykset muistuttavat paljon pieniä partiotaitokisoja. Jokaisessa riihityksessä maksimi pistemäärä on 100 p. joista vartiolaisen on saatava vähintään 50 p. Saadakseen riihityksestä hyväksytyn suorituksen. 

  • III-luokan riihitys suoritetaan yleensä toisen vuoden seikkailijanaKyse on lyhyehköstä päivän kestävästä reitistä, jolla suoritetaan rasteja. Vartiolaisen tulee ostata partiotaitojen perusteet. Suoritukseen ei liity raporttia. 
  • II-luokan riihitys suoritetaan yleensä tarpojaikäisenä. Kyse on yhden yön yli kestävästä noin 20 km mittaisesta vaelluksesta, jolla suoritetaan rastejaVartiolaisen tulee osata haastavampia partiotaitoja ja selviytyä kohtuullisesta suunnistuksesta. Suoritukseen sisältyy raportti, joka kattaa 30 p. kokonaisuudesta. 
  • I-luokan riihitys suoritetaan johtajaikäisenä. Kyse on kahden yön kestävästä noin 40 km mittaisesta vaelluksesta, joka suoritetaan talvella hiihtäen tai kävelle. Riihitys tulee järjestää osallistujille vieraassa maastossa. Johtajan tulee osata soveltaa oppimiaan partiotaitoja tarvittaviin olosuhteisiin ja rasteilla suoritettaviin tehtäviin. Suoritukseen sisältyy raportti, joka kattaa 40 p. kokonaisuudesta.  

Järeä yhteistyön pääpointtina on riihitysten ja vartionjohtaja koulutuksen järjestäminen, kuitenkin Järeässä järjestetään johtajahuoltoa kuten Club Järeä ja omia kisoja kuten Peikonpuikaus. Myös muutaman vuoden välein järjestetään yhteisiä kesäleirejä. Omat tapahtumat ovat todella tärkeitä johtajiston tutustumisen kannalta, joka on pohjana saumattomalle yhteistyölle. 

Järeän yhteinen kesäleiri Pihka 2019. Kuva: Henri Strandman

Kysäisin Järeän ylijohtajalta fiiliksiä ja ajatuksia Järeästä: 

Järeä tarjoaa luonnollisen ympäristön lippukuntien väliselle yhteistyölle. Tapahtumien kautta järeäläiset oppivat tuntemaan toisiaan. Ystävien saaminen lähialueen lippukunnista on erityisen tärkeää samoajille ja tätä vanhemmille, sillä omassa lippukunnassa ei ole välttämättä laajaa oman ikäisten joukkoa. Samalla aluejärjestö mahdollistaa helpon yhteistoiminnan lippukuntien välillä, mikä on omiaan helpottamaan yksittäisten lippukuntien taakkaa. 

Järeän tärkeyttä kuvaa hyvin muutaman vuoden takainen tilanne, jolloin alueellamme Oravanmarjat ja Toimen Pojat eivät kuuluneet Järeään. Siinä missä Järeään muodostui eheä johtajaikäisten kaveriporukka, järjestön ulkopuoliset lippukunnat olivat käytännössä täysin omissa oloissaan. Järjestöön toimintaan lähtemisen myötä myös uusien lippukuntien jäsenille on tarjoutunut mahdollisuus tapahtumiin sekä uusiin kontakteihin. 

-Vili Huhta-Koivisto, Järvi-Espoon Eräpartiolaisten Ylijohtaja 

Järeällä on pitkät perinteet joista halutaan pitää kovaa kiinni. Järeän historiasta voi lukea lisää Järeän nettisivuilta.  

Viherlaakson Peurat
Toimen Pojat
Pitkäjärven Vaeltajat
Oravanmarjat
Kilon Kipinät
Kara-Karhut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annika Roiha, Kara-Karhut & EPT:n hallituksen jäsen